Zoutwater

Wij krijgen 1 keer per week een levering zeewatervissen binnen van binnen- en buitenlandse importeurs en af en toe doen we aan eigen import. Door eigen import hebben we regelmatig meer bijzondere vissen en kunnen we onze vissen voor een aantrekkelijke prijs aanbieden.

Bijna al onze zeewatervissen zijn kweekvissen. Kweekvissen worden gekweekt in een groot afgesloten stuk zee, zo worden ze op een natuurlijker manier gekweekt. Wij streven ernaar zo min mogelijk vissen die uit de natuur te halen, tot hoge uitzonderingen van sommige soorten. Sommige soorten kweken namelijk alleen in het wild, ook houden wij hierbij rekening of met de desbetreffende vissoort goed gaat of niet. Wanneer er nog maar weinig in het wild van leven, nemen wij ze niet in de winkel.

De economie van zeewater is een wonderlijke wereld. Je kunt bij zeewater heel goed zien wat de functie is van elk dier binnen deze economie. Een zandhapper heeft bijvoorbeeld als functie het schoon maken van het zand en een poetsvis eet parasieten van zijn gastheer af. Deze laatste functievorm word ook wel een symbiose genoemd. Tropische vissen hebben ook een soort van economie en ze hebben ook bijna elk hun eigen functie, maar dit laten zij veel minder duidelijk zien. Omdat zeewater dieren elkaar nodig hebben en sommige soorten niet eens zonder elkaar kunnen leven, is dit een van de redenen waarom het houden van een zeeaquarium zo enorm fascinerend is.

Inrichting zeewater

De inrichting van een zeewateraquarium bestaat uit levend zand, doodzand, levend steen, doodsteen en koralen. Natuurlijk kan een zeewateraquarium ook niet zonder een goed filtersysteem, juiste verlichting en een goede afschuimer is van levensbelang. Daarnaast bent u nog enkele stromingspompen nodig. Er bestaan ook ornamenten en nep koralen voor in een zeewateraquarium, maar dat verkopen wij niet in onze winkel, omdat wij dat niet natuurlijk vinden. Tevens verstoord dit ook de economie van een zeewateraquarium en op de nep koralen zal ook snel alg gaan groeien. Let op bij het inrichten van het aquarium, doe dit rustig aan en zit niet steeds met uw handen in het aquarium, zeewater vissen zijn zeer stress gevoelig.

Koralen

Wij hebben altijd een ruime keuze aan verschillende koralen, in verschillende kleuren, van kleine soorten geschikt voor in een Nano aquarium tot grote voor een groot zeewateraquarium. Onze koralen halen wij niet uit het wild maar worden gekweekt op een Coral farm. Koralen zijn in te delen in verschillende types, zo zijn er onder andere LPS koralen, SPS koralen, soft koralen, Anemonen, cilinderrozen en kokerwormen. Ook hebben wij groensoorten te koop zoals Caulerpa, dit is een soort zeewier.

Het verschil tussen LPS en SPS is, LPS koralen zijn koralen met een harde kern en zachte poliepen en SPS koralen zijn geheel harde steenkoralen. Een voorbeeld van een soft koraal is Lederkoraal, dit koraal is geheel zacht. Lederkoraal is een van de snelgroeiende soorten koraal. De snelgroeiende koralen leven van de afvalstof fosfaat, dus deze soort koralen kunnen niet in een te schoon aquarium gehouden worden.

Koralen zijn een onmisbaar onderdeel in een zeewateraquarium. Het zijn dieren en geen planten zoals veel mensen denken. Zonder koralen is het bijna onmogelijk om een goede economie te creëren in het aquarium. Ook voelen de vissen zich fijner als er koralen in het aquarium staan. Plaats ook niet zomaar allerlei soorten koralen en vissen bij elkaar, hierbij moet wel een juiste afstemming zijn gemaakt. Laat u vooral door ons voorlichten.

Levend steen hebben wij uit 4 verschillende landen. Singapore, Egypte, Fuji en Indonesië. Levend steen uit Indonesië is mijn persoonlijke favoriet, dit steen bevat namelijk veel paarse kalk alg en veel leven.

Opstart zeewater

Het opstarten van een zeewater aquarium duurt ongeveer twee maanden, dit omdat er eerst een goed biologisch evenwicht moet ontstaan. Als het biologisch evenwicht uit balans is krijgt u ziektes en algen in het aquarium.

Eerst kunt u beginnen met water, levend zand, doodsteen en levend steen, zonder vissen of koralen. Verder hoeft u niet veel te doen dan alleen het zoutgehalte op peil te houden en de afschuimer legen. De organismen die in het levend zand en op levend steen leven, helpen uw zeewater aquarium in balans te brengen. Bij het opbouwen van het steen begin je altijd met doodsteen, hier op zitten geen levende organismen. Daar overheen legt u de stukken levend steen, de levende organismen kruipen vanzelf met de tijd over op het doodsteen. Wanneer u alleen levend steen zou gebruiken komt er geen licht bij de onderste stukken steen en zullen alle organismen die erop zitten sterven, dit brengt een enorme schommeling in het biologisch evenwicht van het aquarium teweeg. Dit houd weer in dat u langer bezig zult zijn met het opstarten.

Na ongeveer 4 weken komt er een soort smeer alg in het aquarium, dit word ook wel opstart alg genoemd. Deze alg lost zich vanzelf op, maar u kunt een beetje helpen door met een stokje de algen op te winden en zo het te verwijderen. Na zo’n 6 weken ontstaat er weer een explosie van alg, dit keer groen alg. Deze alg lost zich vanzelf weer op, u zou hiervoor ook een cleaning crew in het aquarium kunnen doen, deze dieren helpen met het verwijderen van het alg.
Een cleaning crew kunt u pas toevoegen wanneer de waterwaardes op orde zijn, dit houd in; een pH waarde van 8.5, nitriet 0, nitraat 0 en een zoutgehalte van tussen de 1020 tot 1025. Een cleaning crew kan onder andere bestaan uit Salariassen, poetsgarnalen, pepermuntgarnalen, kappersgarnalen, zandhappers, een zand zevende zeester, Mexicaanse turbo slakken, heremietkreeften, zee-egels en nog een aantal meer.

Wanneer de cleaning crew alles heeft schoon gemaakt, kunnen er voorzichtig koralen geplaatst worden. Nu kan de economie beginnen, maar let wel op, bouw het rustig aan op. Wanneer u te snel wilt opbouwen, zal u snel last krijgen van een bacterie probleem of vervelende algen in het aquarium, een voorbeeld van het laatste is rode flap, dit is typisch teken dat het biologisch evenwicht verstoord is.
Houd er rekening mee dat u nooit veel vissen in één keer kunt toevoegen. Doet u dit wel, dan stijgt het ammoniak gehalte in het water, dit heeft ziektes tot gevolg. Een zoutwatervis poept en plast in het water, maar drinkt er ook van. Dit in tegenstelling van zoetwatervissen, zij poepen alleen. Zoutwatervissen moeten drinken omdat ze anders uit zullen drogen, want zout droogt immers uit.