Koud water

Bij ons vindt u een ruime keuze aan koud water vissen, voor zowel in een aquarium als voor in een vijver. Het verschil tussen deze vissen is dat de vissen in een vijver koude winterse temperaturen aankunnen, en de vissen in een aquarium op kamertemperatuur gehouden moeten worden, en niet buiten kunnen overwinteren.

Voor een aquarium op kamertemperatuur kunt u denken aan de Danio, sommige Nanastomus soorten, Rasbora Galaxy, Notropsis Chrosomes, Myxosyprinus, sluierstaarten. Voor een vijver kunt u denken aan baarzen, vetjes, Gobio Gobio, steuren, windes, schubkarpers, zeelt, goudvissen en natuurlijk niet te vergeten de Koi karpers.

Koi karpers heb je in veel verschillende kleuren en zijn verkrijgbaar uit verschillende landen. De Japanse Koi is de sterkste soort en het mooiste van kleur. Dat komt door zonlicht, maar het is ook de duurste soort Koi. Daarnaast heb je nog Koi karpers uit onder andere Israël, Egypte en uit Europa. De koi’s die in Europa worden gekweekt zijn iets anders van vorm en hebben een minder sterke kleurintensiteit, en dit komt vanwege het zonlicht. Dus de sterkte van het zonlicht is zeer bepalend voor het kwaliteit van de Koi karpers.

Planten

Planten voor in een koud water aquarium en vijver zijn onder andere verschillende soorten drijfplanten, Elodea Densa (waterpest), Cabomba Caroliniana, Ceratophyllum Demersum (hoornblad), Lysimachia Nummularia en de Hygrophila. De meest bekende koud water planten, de waterpest en cabomba, zijn snel groeiende planten en zorgen gauw voor veel zuurstof in het water. Let wel op wanneer u karperachtigen in uw aquarium of vijver houd. Zij kunnen van de planten gaan eten, omdat het planteneters zijn.

Planten mogen eigenlijk niet ontbreken in het ecosysteem van het aquarium, dit omdat het een natuurlijke omgeving creëert voor de vissen. De vissen zullen zich fijner voelen, het zorgt voor natuurlijker gedrag, het bied schuilmogelijkheden en het geeft zuurstof af.

Inrichting

Wij adviseren een zandbodem of een grindbodem van 1 tot 2 mm. Niet te grof, want daar zakt te veel vuil tussen en het kan wel eens gebeuren dat ze grotere steentjes inslikken wat een verstopping kan veroorzaken. Wanneer u kiest voor gekleurd grind moet u er rekening mee houden dat veel soorten gekleurd grind geverfd is. Dit kan in het water oplossen en is giftig voor de vissen. Als u graag gekleurd grind in uw aquarium heeft, kies dan voor getrommeld grind, dit is een beter alternatief. Kienhout is niet aan te raden bij karperachtigen omdat het het water zuurder maakt en karperachtigen houden daar niet zo van, zij zijn meer gebaat bij harder water. Wat wel erg mooi is zijn allerlei soorten stenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drakensteen, rozenkwarts, lavasteen, flatstone en keien, deze kunnen wel bij karperachtigen en geven ook een mooie natuurlijke uitstraling aan de inrichting van het aqurium. Pas op met kalksteen deze is niet geschikt voor vele soorten vissen, het veranderd namelijk de pH-waarde van het water. Kalksteen is alleen geschikt voor zeewatervissen en Malawi Cichliden.

Onderhoud

In het aquarium is het heel belangrijk dat de bodem word gezogen. Hierdoor wordt nitriet en nitraat uit de bodem gehaald. Hierbij is het wel belangrijk dat u met de grind stofzuiger diep de bodem in gaat. Oppervlakte water uit het aquarium halen heeft geen zin, hiermee verwijder je geen afvalstoffen, deze zakken namelijk naar de bodem.

In een vijver is het belangrijk dat u een goed filtersysteem gebruikt. Wij geven de voorkeur aan een plantenfilter dit is een natuurlijke manier van filteren. De planten hebben een zuiverende werking op de vijver. Planten gebruiken de afvalstoffen om te groeien, zij eten het als ware op, op deze manier onderhoud de vijver zichzelf. Voor een plantenfilter heb je een aparte kleine ondiepe vijver nodig, dit plaats je naast de vijver waarin de vissen zwemmen. Water vanuit de vijver pomp je, door middel van een opvoerpomp, naar de vijver met planten. De planten filteren nitriet en nitraat uit het water, het water stroomt rustig door het planten filter en stroomt dan terug de vijver in.

Een filter werkt ook, maar dit is gauw zoals wij het noemen een ‘nitrietbom’. Een filter houd het vuil vast en de afvalstoffen blijven onderdeel van het ecosysteem van de vijver. Het filter moet daarom regelmatig worden gereinigd.

Voer

Wij hebben meer dan 40 soorten diepvriesvoer en diverse soorten leven voer in ons assortiment.

Ons advies is natuurlijk droogvoer te geven, zoals bijvoorbeeld van het merk Hikari, en regelmatig levend-of diepvriesvoer te geven. Waarom deze combinatie? Dat is om de gezondheid en de kleur van de vissen optimaal te houden, het natuurlijke gedrag te stimuleren en ook niet te vergeten een goede waterkwaliteit te behouden. Goedkopere soorten droogvoer zorgen voor opeenhoping van resten omdat ze slecht verteren, waardoor ziekteverwekkers een grotere kans krijgen en zo gemakkelijk de overhand kunnen nemen. Natuurlijke droogvoer is wat duurder in aanschaf maar uiteindelijk net zo duur of zelfs goedkoper. Natuurlijke voeding is beter doordat je de vissen er minder van hoeft te voeren, omdat het zeer rijk is aan voedingstoffen, geen afvalstoffen bevat en het beter wordt opgenomen door het lichaam van de vis. Hierdoor poepen ze minder en krijg je minder afvalstoffen in het water.

Karperachtigen zijn oppervlaktehappers. Zij hebben behoefte aan voer dat drijft, zoals bijvoorbeeld granulaatkorrels, gedroogde garnalen en zijderupsen. Steuren daarin tegen hebben voer nodig dat naar de bodem zinkt zoals granulaatpellets.

Voorbeeld van een gevarieerd voedingsschema: 4 dagen in de week granulaatkorrels en dit 2 keer per dag (denk eraan niet te veel voeren!) Drie dagen in de week levend voer of diepvriesvoer en slechts 1 keer per dag.

Medicatie

Wij staan achter een natuurlijke wijze van ziektes bestrijden. Let op dit werkt niet altijd! Wanneer de ziekte niet of onvoldoende op een natuurlijk wijze is bestreden, kiezen wij pas voor (chemische) medicijnen. Het gebruik van medicijnen heeft altijd een negatieve invloed op het gehele ecosysteem, hierbij moet u denken aan de bacteriën, planten, waterwaardes, andere aquarium en of vijverbewoners en niet te vergeten ook de zieke vissen zelf hebben het zwaarder door het gebruik van medicijnen.

Wij gebruiken zelf altijd zeezout, maar let op, gebruik geen keukenzout. In keukenzout zit jodium en andere toevoegingen, dit is zeer slecht voor de vissen. Het gebruik van zeezout is vooral in het beginstadium van een ziekte zeer effectief. Zeezout heeft een zuiverende werking, dit zorgt ervoor dat de slijmhuid wordt vervangen, ontstekingen zullen afnemen en parasieten worden gedood. Als het mogelijk is verhoog dan de temperatuur van het water met 2 á 3 graden, dit is een goede combinatie met het gebruik van zeezout of medicijnen.

Een ziekte heeft altijd een oorzaak, door regelmatig de waterwaardes te meten kunt u de ziektes voor zijn, ook mag u het water altijd door ons laten testen in de winkel. Voordat u een behandeling start is het van belang dat de waterwaardes optimaal zijn, anders heeft een behandeling vrij weinig zin, de ziekte zal dan snel weer terug keren.

Na een behandeling moet u altijd goed de bodem schoonmaken door middel van een bodemstofzuiger en het filter schoonmaken. Voor een vijver is het van belang dat het filter goed schoon gemaakt wordt en ongeveer 10 procent van het water wordt ververst. Hierdoor word het zeezout verwijderd. Bij gebruik van medicijnen is het ook aan te raden dat u gebruikt maakt van actieve kool in het filter, dit bindt alle gifstoffen.

Er zijn verschillende soorten en merken medicijnen, maar niet elk merk zal kunnen werken bij uw vissen. De ziekteverwekkers kunnen resistent zijn geworden voor de werkzame bestanddelen in een bepaald medicijn. Elk merk medicijn bevat andere werkzame bestanddelen, sommige merken wisselen steeds van receptuur zodat de kans groter zal zijn dat het medicijn aanslaat maar let op, veel merken wijzigen nooit het receptuur. Het is daarom belangrijk dat u de verpakkingen van de medicijnen die u al eens heeft gebruikt bewaard, dit om resistentie tegen te gaan en de kans groter zal zijn dat het volgende medicijn goed aan zal slaan.

Kortom alle soorten en merken medicijnen zijn aanwezig in de winkel maar onze voorkeur gaat eerst uit naar een natuurlijke manier van ziekte bestrijden, dit omdat het beter is voor het gehele ecosysteem.